Гарибалдинци у Гимназији

Зрелост сваког друштва исказује се кроз његов однос према ономе што је било и што ће бити. Избор догађаја, личности и појмова који треба да постану дио меморије кључни су за креирање будућности. То, како се сјећамо и шта памтимо прилично поуздано исказује и наше приоритетне вриједности. Једна од тих вриједности на којима почива модерна Европа јесте антифашизам. Он је и темељни компонент идентитета Црне Горе.

Један од важних датума и догађаја антифашистичке прошлости Црне Горе везан је за Пљевља. У њима је, убрзо послије капитулације Италије. 2. децембра 1943.године формирана италијанска партизанска дивизија ‘'Гарибалди'', По подацима италијанског Националног удружења ветерана, дивизија је бројала 11.700 људи, .Прикључивањем ових јединица, партизански покрет задобио је значајну предност на спољнополитичком плану, али и на унутрашњој сцени.. На одласку за Италију 1945. године преживјели ‘'Гарибалдинци'' обећали су да ће они ‘'наставити да бране свето јединство и права наша два народа тлачена од стране фашизма''.

У знак сјећања на италијанске партизане, у селу Рабитље, поред Пљеваља, подигнут је споменик који је 1983.године открио предсједник Италије, Сандро Пертини. Он је постао јединствен и препознатљив симбол града. У свакодневном, колоквијалном говору, за њега се користи и назив ‘'Пертинијев споменик''. Већ је постао дио урбанокултурне историје.

Сјећање на дивизију и њој посвећени споменик, постали су мотив и повод за све чешће посјете потомака Гарибалдинаца и италијанских делегација Пљевљима. Недавно је споменик посјетио и италијански амбасадор у Црној Гори. Већ трећу годину за редом посјећују и Гимназију. Њихов домаћин је професорица историје Љиљана Бајчетић која је била у делегацији наше општине приликом њеног боравка у Астију и Торину у мају 2017.године.

Ове године група Италијана посјетила је нашу школу 5. Септембра. Примио их је и директор Драган Зуковић. У дужем и веома пријатном разговору, размјењена су искуства о животу и раду наше школе и гимназија у Италији. Гости су се интересовали за различите аспекте гимназијског образовања, а и за ваннаставне активности и свакодневни живот ученика. Упутили су више комплимената на рачун изгледа школе, опште атмосфере и гостопримства. Присуствовали су и једном часу историје и направили заједничку фотографију. Изражена је и занимљива идеја о могућности успостављања ближих и јачих облика сарадње, братимљења са једном од италијанских гимназија.

Импресионирани традицијом и успјесима пљеваљске гимназије, записали су:

‘'Најважнијаа ствар за нас је срушити границе, побједити предрасуде, ширити сазнања, научити комуницирати, чак и незнајући језик. Комуницирати срцем.''

‘'Никад нисам сумњао у Црногорце. Имају прелијепу земљу, поносан и племенит народ''.

‘'Било је истинско задовољство посјетити вашу школу. Као неко ко и сам ради у образовању, задивљен сам посвећеношћу ваших професора и директора. Само напријед…''

‘'Захваљујем вам на, сваке хвале вриједној гостољубивости. Од вас има много да се научи''.

‘'Као синови италијанских партизана, прихваћени смо топло и гостољубиво''.

‘' Мој отац је овде дошао као окупатор, а отишао као пријатељ, дошао сам због њега и пријатељства''.

Ови и слични контакти, примјер су широких могућности које пружа наша Гимназија за развој будућих перспектива у различитим областима.

 

     мр Љиљана Бајчетић, професорица историје

     превела са италијанског, Адела Дркић, професорица француског језика и књижевности